top of page

ČUJEČNOST V GIBANJU - LONČARSKO KOLO

20231111_085717.jpg

Delo z glino je čutna izkušnja, ki zaposli duha in telo. Taktilna narava materiala spodbuja posameznika, da se potopi v sedanji trenutek.

Od trenutka, ko se roke dotaknejo hladne, gnetljive gline, se vzpostavi povezava, ki nas prizemlji tukaj in zdaj.

 

RITMIČNI PLES KOLESA

Lončarsko kolo s svojim vrtljivim gibanjem doda izkušnji z glino plast pozornosti. Ritmični ples se odvija, medtem, ko se glina vrti in dobiva obliko pod lončarjevimi rokami. To ponavljajoče se gibanje sproži meditativno stanje, umirja um in omogoča globljo povezavo z ustvarjalnim procesom.


SPREJEMANJE NEPOPOLNOSTI

V iskanju čuječnosti skozi glino je popolnost na zadnjem mestu. Sprejemanje nepopolnosti, ki se pojavi med ustvarjalnim procesom, postane bistveni vidik potovanja. Vsaka razpoka, neravna površina in asimetrija pripovedujejo zgodbo o povezanosti umetnika z materialom. To sprejemanje nepopolnosti sega izven studia in spodbuja bolj sočutno in prizanesljivo razmišljanje v vsakdanjem življenju.

 

V presečišču čuječnosti in lončarstva posameznik odkrije zatočišče za samoopazovanje in samoizražanje. Starodavna oblika umetnosti ponuja platno za negovanje zavedanja, potrpežljivosti in sprejemanja. Ko roke oblikujejo glino in se um osredotoči na sedanji trenutek, se pojavi globok občutek spokojnosti. Torej, če iščete terapevtski in ustvarjalni izhod, razmislite o poglobitvi v svet ustvarjanja z glino na lončarskem vretenu – kjer se pozornost in umetnost združita v harmoničen ples samoodkrivanja.
 

aleya-keramika-3149.jpg

...KER ŽIVLJENJE JE KOT LONČARSKO VRETENO

Življenje je kot lončarsko vreteno, ki vrti in oblikuje glino naših izkušenj v edinstveno, zapleteno posodo. Spiralno gibanje kolesa je ritem življenja, ki se nenehno razvija, ko svojemu ustvarjanju dodajamo nove plasti dejanj, čustev in razumevanja.

Ko se lončarsko vreteno vrti, roke vodijo glino in z vsakim dotikom oblikujemo naše individualne poti. Tukaj je v igri občutljivo ravnovesje – uporaba ravno pravšnje količine pritiska in vodenja, medtem, ko dovolimo naravnemu toku kolesa, da gre po svoji poti. Naše izkušnje veselja in žalosti nas kot umetnikovi spretni prsti oblikujejo in spreminjajo v čudovita kompleksna bitja, kakršna smo.

Med postopkom vrtenja lahko naša posoda postane deformirana ali neenakomerna, kar odraža preizkušnje in stiske, s katerimi se srečujemo. Toda ker večna igra dajanja in jemanja še naprej vodi glino, lahko preoblikujemo in izpopolnimo svoje ustvarjanje ter najdemo moč in lepoto v njegovih nepopolnostih.

Vrteče se kolo življenja ima ciklično naravo, prav tako naša čustva. Spiralno gibanje kolesa se vrtinči v navidez neskončen preplet veselja in žalosti, smeha in solz, ki se umika in zajeda, in ta tok je neskončen ples. Ko sprejmemo ta ples, začnemo ceniti medsebojno povezanost naših čustev in se zavemo, da vsako od njih prispeva k veličastnemu spiralnemu toku našega obstoja.

Torej, ko gremo skozi življenje na tem vrtečem se lončarskem vretenu, sprejemamo spiralni, prepletajoči se ples dejanj in čustev, občutljivo ravnovesje vodenja in toka, ter čudovito posodo, ki jo ustvarimo na poti kot celoto. V tem plesu, v vrtenju in oblikovanju naših izkušenj, odkrijemo pravo bistvo življenja – dokaz odpornosti, rasti in globoke lepote, ki se pojavi.

...kjer se pozornost in umetnost združita v harmoničen ples samoodkrivanja.

Iskanje trenutkov miru in tišine je v vrvežu našega hitrega življenja postalo bolj dragoceno kot kdaj koli prej. Mnogi se obračamo k praksam čuječnosti, da bi gojili občutek umirjenosti sredi kaosa. Ustvarjanje z glino je ena takšnih praks, ki neopazno združuje ustvarjalnost in pozornost.

 

BISTVO ČUJEČNOSTI

V svojem bistvu čuječnost vključuje popolno prisotnost v trenutku sprejemanja svojih misli in občutkov brez obsojanja . Gre za negovanje zavedanja in osredotočanje na trenutno izkušnjo. Glina je idealen medij za vadbo čuječnosti, saj zahteva koncentracijo, potrpežljivost in globoko povezanost z materialom.

 

bottom of page